Un
studiu realizat de cercetatorii italieni asupra populatiilor din sudul
Europei arata ca mancatul cepei reduce mult riscul de aparitie a mai
multor forme de cancer: bucal, esofagian, colo-rectal, laringian, de
san, ovarian, de prostata, renal. La fel ca usturoiul, ceapa prezinta
capacitatea de a acumula seleniu din sol, o substanta protectoare
impotriva aparitiei cancerului. Consumul de ceapa (cel putin o jumatate
de ceapa cruda pe zi) a fost asociat, intr-un alt studiu francez, cu o
reducere de cel putin 50% a riscului de aparitie a cancerului de
stomac, dar si cu o reducere semnificativa a incidentei cancerului de
san.
Diabetul -
doua studii independente facute de spitalele universitare ale unor
facultati de medicina din India arata ca un consum zilnic semnificativ
de ceapa cruda (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind si chiar
tratand diabetul. Interesant este ca in aceleasi studii s-a pus in
evidenta un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la
cei care nu sufera de diabet.
Ateroscleroza-
un studiu preliminar realizat cu voluntari barbati arata ca
administrarea a 50 grame de ceapa proaspata pe zi diminueaza foarte mult
riscul cresterii colesterolului seric, determinat de o alimentatie cu
un continut ridicat de grasimi. De asemenea, consumul de ceapa previne
ateroscleroza, ischemia cardiaca si amelioreaza hipertensiunea.
Imbatranirea prematura-
un studiu facut de o echipa de medici de la Novi Sad, Serbia, arata ca
ceapa cruda consumata zilnic are efecte bune de combatere a
afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii, datorita neutralizarii
radicalilor liberi de catre substantele antioxidante din ceapa.
Tratamente interne cu ceapa
Tulburari de memorie -
se trateaza cu ceapa cruda, cate 80 de grame (o ceapa mai mare) pe zi.
Substantele active din ceapa au efecte neuroprotectoare si
imbunatatesc irigarea cu sange a creierului. Tratamentul cu ceapa
inlatura mai ales problemele legate de memoria de scurta durata, adica
exact cea care este cel mai afectata in primele faze la bolnavii cu
Alzheimer. Tratamentele cu ceapa imbunatatesc totodata si coordonarea
motorie, fiind o sansa pentru persoanele in varsta.
Depresie -
doua-patru linguri de suc proaspat de ceapa, administrat dimineata si
seara, sunt un leac surprinzator de puternic impotriva depresiei. Sucul
foarte proaspat de ceapa, administrat pe stomacul gol, cu putin suc de
fructe (mere sau portocale), stimuleaza puternic activitatea
sistemului nervos central, inducand o stare de vioiciune, optimism,
dorinta de actiune.
Sterilitate masculina -
ceapa consumata sub forma de salata este un stimulent al activitatii
gonadelor la barbati, imbunatatind productia de sperma, dar si de
testosteron. Astfel, ceapa este si o speranta in tratamentul efeminarii
barbatilor moderni, care au ajuns din cauza tulburarilor endocrine
produse de alimentatie, de sedentarism ori de consumul de alcool, sa se
confrunte in numar tot mai mare cu obezitatea, celulita, vergeturile,
ginecomastia etc.
Tuse persistenta, tuse convulsiva-
se bea decoct de ceapa cat de fierbinte posibil, indulcit cu miere.
Doua-trei cani pe zi din acest remediu prea putin placut la gust, ba
chiar respingator pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a
acceselor de tuse, de eliminare a secretiilor de pe arborele bronsic,
de refacere a epiteliilor distruse de infectia respiratorie.
Litiaza biliara
- se iau zilnic 2-3 lingurite de ulei, in care s-a macerat ceapa,
preparat dupa reteta data in urmatoare randuri dr mai jos. Tratamentul
se face vreme de 14 zile, urmate de 7 zile de pauza, dupa care se poate
relua. Este eficient pentru prevenirea formarii unor noi calculi
biliari, dar si pentru eliminarea celor existenti, mai ales daca nu sunt
de dimensiuni foarte mari.
Bronsita -
se iau dimineata, la pranz si seara, cate 2-3 lingurite de sirop de
ceapa, in cure de cate 2-3 saptamani. Este un remediu util, mai ales in
tratamentul bronsitei infectioase, dar si al celei tabagice, precum si
al celei alergice.
Astmul bronsic -
zilnic se bea un sfert de pahar de lapte fierbinte, in care se pune o
lingurita de suc de ceapa si cateva picaturi de suc de usturoi. Acest
preparat favorizeaza eliberarea arborelui bronsic de secretii, elimina
in buna masura senzatia de sufocare, previne contractura spastica a
cailor respiratorii.
Infectie cu candida pe traiectul digestiv -
un studiu foarte recent arata ca sucul de ceapa (50 ml), administrat
in 3-4 reprize pe parcursul unei zile, combate infectiile cu candida si
cu multe alte ciuperci parazite, la fel de eficient ca multe alte
medicamente de sinteza, fara a da obisnuinta si nici reactii adverse.
Acelasi studiu arata ca in tratarea candidei, cele mai bune rezultate se
obtin prin asocierea cepei cu usturoiul.
Tratamente externe cu ceapa
Eczeme-
componentii cu sulf, care dau mirosul specific din ceapa, sunt
antiinflamatori si au efecte antibacteriene si antifungice puternice.
Din acest motiv, cataplasmele cu ceapa aplicate zilnic, vreme de 45 de
minute, pe eczemele infectioase, dar si pe cele alergice, duc la
diminuarea suprafetei zonelor afectate de catre acestea si la scaderea
unor simptome conexe (mancarimi, usturime etc.).
Degeraturi -
se pun cataplasme cu ceapa rasa pe zonele afectate, care se tin vreme
de minimum doua ore. Este un tratament care da rezultate neasteptat de
bune in degeraturile de gravitate mica si medie.
Retentie de urina-
un remediu de prim ajutor este cataplasma cu ceapa pusa pe zona
abdominala inferioara, vreme de cateva ore. Nu se stie exact mecanismul
de actiune al acestui remediu, dar are efecte certe de stimulare a
functionarii rinichilor si eliminare a urinei.
Remedii din ceapa
Salata
Este
forma ideala de consum pentru o persoana care vrea sa obtina rezultate
terapeutice de durata. O ceapa mare (minim 80 de grame) se curata de
coaja, se spala si se toaca marunt. Apoi se freaca putin cu un varf de
cutit de sare, se adauga suc de lamaie si patrunjel tocat marunt dupa
gust. Se consuma la o masa, doza fiind suficienta pentru o zi.
Sucul proaspat
se obtine prin mai multe metode simple:
*
Dupa ce a fost bine zdrobita ceapa cu ajutorul unei masini de tocat
carne rezulta un suc albicios care se filtreaza prin tifon sau o sita
de matase, foarte fina.
* cu o razatoare fina, prin care se da ceapa si apoi se stoarce prin tifon
*
cu storcatorul electric centrifugal, obtinand un suc ceva mai limpede
si mai pur, intrucat pulpa este partial retinuta prin centrifugare.
Indiferent
de metoda prin care a fost obtinut, sucul de ceapa este bine sa se
consume proaspat, cate 20-50 ml in doza unica, administrata inainte de
masa.
Decoctul de ceapa
Se
foloseste in afectiunile respiratorii si se consuma cat de fierbinte
se poate suporta. Iata reteta de preparare: se fierb la foc mic doua
cepe cu tot cu coaja, vreme de cinci minute, intr-o cana de apa, dupa
care se lasa sa se raceasca vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se
strecoara si se administreaza cat de cald posibil, cu miere.
Siropul de ceapa
Se
amesteca foarte bine 10 linguri de suc de ceapa cu 20 de linguri de
miere de salcam, dupa care se pune intr-un borcan la pastrare. Se
administreaza din acest preparat 2-3 lingurite, de trei ori pe zi.
Maceratul de ceapa in ulei
Doua
cepe mari se taie marunt si se pun la macerat vreme de 6 zile, intr-o
cana de ulei virgin de masline (daca nu va permiteti, este bun si cel
de floarea-soarelui). Dupa macerare, preparatul se filtreaza prin tifon
si se pastreaza inchis ermetic. Se administreaza cate 3-4 lingurite pe
zi.
Cataplasma cu ceapa
1-2
cepe se taie fin, se invelesc in tifon subtire si apoi se aplica pe
zona afectata, unde se tin vreme de 30-120 de minute. Este bine ca peste
cataplasma cu ceapa sa se puna si o folie de plastic, pentru a
impiedica evaporarea unor substante active, dar si pentru a diminua.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu ceapa
Ceapa
se consuma cu prudenta de catre bolnavii de gastrita, de colita de
fermentatie si de cei cu colonul iritabil. Exista relativ multe persoane
care au o intoleranta digestiva mai mica sau mai mare la ceapa. In
cazul lor ingerarea cepei poate inhiba peristaltismul gastric, poate
incetini procesul digestiv, mergand pana la aparitia starilor de greata
si a indigestiei puternice. In aceste cazuri doza de ceapa va fi redusa
pana la limita suportabilitatii, organismul urmand sa fie obisnuit
gradat cu acest remediu. De asemenea, este bine ca dupa administrarea
cepei sa se consume o portocala acrisoara, si sa se mestece dupa aceea
indelung coaja puternic parfumata a acesteia (este si una dintre
putinele metode care functioneaza pentru corectarea mirosului
respiratiei).
ATENTIE MARE!!! DESI PARE GREU DE CREZUT… CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE
Ceapa
este mediul perfect pentru bacterii, in special ceapa negatita. Nu
pastrati niciodata o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o
pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider. Luati cepe mai mici.
Daca totusi ramane…la tomberon, la gunoi ca devine toxica!!! Asa ca,
atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog sau saorma!!!
Iubiti animalele? Aveti un caine la care tineti si nu stie sa citeasca? Atunci cititi voi si invatati: CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA. Stomacul lor nu o poate metaboliza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu