Tuberculoză
Elixir din vin cu salvie, ulei de masline si unt
„Când
secreţiile se strâng şi devin otrăvitoare şi fac omul să tuşească şi să vomite
sânge, atunci omul să nu fie tratat cu medicamente imediat pentru ca
sângele sa nu fie speriat şi sa-i faca ulcere interioare şi sa iasă şi mai mult
din corp. Când sângerarea a încetat un pic să-l oboseasca, atunci el să fiarbă salvie cu apa şi cu ceva vin slab împreuna cu ceva ulei de
măsline şi unt. Şi dupa ce a fiert asta să o strecoare printr-o
pânza. Băutura asta se o soarbă cu măsura însă niciodata până
la săturare şi nici pe stomacul gol, ci după masă. Căci salvia
opreşte putreziciunea interioară, vinul temperat cu
apă învioreaza bolnavul iar uleiul de măsline şi untul îl vindeca dinăuntru către
afară.”
Secreţie la plămâni, astmă cu secreţie
Elixir din frunze de măceş cu miere
“Cine
suferă cu plămânul aşa încât acesta face secreţie să ia crengi de mâceş cu
frunze şi să le fiarbă în apă cu miere, şi anume cu miere care nu a fost fiartă
mai înainte. Spuma care se ridică la fiert să fie aruncată. După aceea să se
strecoare totul printr-o pânză ca să se facă din acest lichid o băutură
limpede. Să se bea des din ea şi această băutură îi va lua putrezicunea de pe
plămâni, o va curăţa şi îl va vindeca pe om.”
Reţeta : 1 litru de apă, 150 g de miere şi
75 grame de măceş. Se bea de mai multe ori pe zi câte 2 păharele de ţuică din
această băutură. Tratamentul durează mai multe luni.
Boli de plămâni, dureri de plămâni
Lapte de capră
„Cine
are dureri la plămâni, acela să bea cu hărnicie lapte de capră şi el va
fi vindecat“ (PL 1325 B)
Boli de plămâni, ficat şi creier
Migdale dulci
„Migdalele,
crude sau gătite, mâncate des dau putere la plămâni, căci nu apasă pe
respiraţia omului şi nici nu usucă omul, ci îl fac puternic”.
Răguseala, remediu pentru cântareţi, mânie, ochi slăbiţi
Lemn dulce
„ Lemnul dulce are căldura moderată şi face omului vocea limpede şi orişicum el este mâncat
limpezeşte omului ochii, îi înmoaie stomacul, îi face firea domoală. Şi la cei
bolnavi psihic le ajută foarte mult, căci le elimina
furia din creier.”
Dureri la ganglioni din gât cu inflamarea arteriilor de la gât
Comprese cu leuştean şi rotunjoară
“atunci să ia ceva leuştean şi ceva mai
multă rotunjoară (Grundelrebe / Glechoma
hederacea) şi să le fiarba împreună în apă. După ce arunca apa să le pună calde pe gît,… şi va fi vindecat”
Unguraş cu vin
“Şi cine este bolnav în gît să fiarbă unguraşul în apă, să strecoare apa printr-o pânză, să
pună de două ori mai mult vin pe care să-l fiarbă
într-o oală şi să adauge ceva grăsime şi să bea asta până îi trece
gîtul.”
Tuse, Tuse cu dureri
Leuştean, salvie şi rotunjoară macerate în vin
(Rotunjoara = coarda ielelor = silnic)
„când cineva tuşeste aşa încât simte durere în piept
atunci să ia leuştean şi salvie în aceeasi cantitate şi de două
ori mai mult fenicul decât acestea două şi să le pună atâta timp în vin până când acesta prinde mirosul lor şi după ce se
aruncă ierburile să se bea acest vin cald după masă până când el se vindecă.
Când însă tusea nu este aşa de puternică să nu se bea vinul asta cald (ci
neîncălzit). Căci durerea nu este puternică. Când durerea este puternică să se
bea vinul mai cald, căci atunci ea dispare mai uşor”.
Plămănarica (mierea ursului)
“Plămănarica nu este prea bună (ca mâncare) pentru om,
însă pentru un om cu plămânii umflaţi care tuşeşte şi respiră din greu, fiartă
în vin şi băută pe stomacul gol îl va vindeca.” Se bea înainte de masă câte 20ml de vin în care s-a
fiert plămănarica.
Inflamaţia pleurei (pieliţei de la plămâni)
Baldrian (Valeriana Oficinalis) - Valeriana
“Valeriana este umedă şi caldă.
Cine suferă de inflamaţia pieliţei de la plămâni (pleura) sau cine are dureri
de gută (reumatism) să pulverizeze valeriana
(uscată) şi să adauge la acest praf şi praf de cătuşnică (Katzenminze - Nepeta
cataria) şi să adauge făina şi apă şi să facă într-un vas cu ceva grasime niste
biscuiţi de aluat. Să mănânce asta des şi îi va merge mai bine”
Inflamaţia pleurei. Boli de stomac şi de ochi. Muribunzi.
Bertram (Anacyclus pyrethrum)- Betram
„are o caldură moderată şi ceva uscată şi amesetcul
acesta este curat şi conţine prospeţime. Şi pentru un om sănătos este bun de
mâncat căci micşorează putrezicunea din corp şi sporeşte sângele bun şi face la
om o minte limpede. La bolnavii care aproape au murit chiar le dă putere şi el nu va lasă nimic în om să nu fie digerat, ci va ajuta
la digestie bună. Şi la un om
care are multă secreţie în corp bertramul i-o va
elimina. Mâncat des el va elimina şi inflamatia pielii
de la plămâni (pleurei) şi va face ochii curaţi. Oricum el
este mâncat, crud sau uscat, sau în mâncare, el este bun pentru cel bolnav cât
şie pentru cel sănătos. Când un om îl mănâncă
des îi scoate boala din el şi îl împiedică să se îmbolnăvească. “
Dureri la plămâni, migrenă, boli de ochi
Alant (Inula helenium) - Iarba mare
„Iarba mare este caldă şi uscată şi are puteri folositoare în ea. Să fie pusă în vin, atât proaspătă cât şi uscaăt. Însă de îndată ce s-ă
strâns în vin, să fie scoasă afară, căci puterea ei s-a scurs şi să fie pusă
una nouă în vin. Şi cine are dureri
la plămâni să bea moderat înăinte şi după masă şi asta
îi scoate otrava din plămâni, elimina migrena şi curaţa ochii.Să nu se bea însă
prea des, căci atunci dăuneaza. În lipsa de vin se
poate folosi şi miere cu apă . Se poate lua şi smochine şi de două ori mai mult iarbă
mare şi ceva galangal. Şi din
băutura asta să bei atunci când ai dureri în plămâni”.
Durere de ficat şi plămâni. Minte limpede
Lavendula latifolia- Aspic (levănţică sălbatică)
“este caldă şi uscată şi căldura
ei este sănătoasă. Şi cine fierbe aspic în vin şi dacă
nu are vin în apă cu miere şi îl bea călduţ, aceluia îi va elimina durerea din
ficat şi plămâni şi abureala din piept şi îi va face ci o minte şi o putere de
raţiune limpede”.
20g de
petale de de aspic proaspete sau 10g de petale uscate se fierb 5 minute într-un
litru de vin. Dr. Hertzka: „ vinul se bea călduţ de 3 ori pe zi câte 1-2
păharele de ţuică. Cura este
de 2-4 luni. „
Boli de ficat si plămâni. Tuse.
Hyssopus officinalis – Isop
„Isopul are o
putere aşa de mare căci nici macar o piatră nu îi se poate pune în drum să-i
oprească creşterea atunci când sămânţa lui a fost sădită acolo. Isopul curăţă
cui îl mănâncă sucurile dăunatoare şi putrede şi face ca spuma (rea) să iasa
(din corp) ca şi cum face focul la mâncarea (din oala). Gătit sau pulverizat
este mai bun decât crud (proaspăt). Mâncat el curătă ficatul şi plămânul. Cine
tuşeşte sau are dureri la ficat şi cine are aburi la plămâni şi suferă de
plămâni să mănânce isop cu carne sau cu grăsime ( unt?) şi îi va merge mai
bine. Când însă se pune isop în vin sau în apa (ceai) atunci la om mai mult i
se dăunează decât i se ajută”. Deci ceaiul de isop şi vinul cu isop este dăunator !!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu