Powered By Blogger

duminică, 5 februarie 2012

boli de plamani


Tuberculoză

Elixir din vin cu salvie, ulei de masline si unt


„Când secreţiile se strâng şi devin otrăvitoare şi fac omul să tuşească şi să vomite sânge, atunci omul să nu fie tratat cu medicamente imediat pentru ca sângele sa nu fie speriat şi sa-i faca ulcere interioare şi sa iasă şi mai mult din corp. Când sângerarea a încetat un pic să-l oboseasca, atunci el să fiarbă salvie cu apa şi cu ceva vin slab împreuna cu ceva ulei de măsline şi unt. Şi dupa ce a fiert asta să o strecoare printr-o pânza. Băutura asta se o soarbă cu măsura însă niciodata până la săturare şi nici pe stomacul gol, ci după masă. Căci salvia opreşte putreziciunea interioară, vinul temperat cu apă învioreaza bolnavul iar uleiul de măsline şi untul îl vindeca dinăuntru către afară.”

Secreţie la plămâni, astmă cu secreţie

Elixir din frunze de măceş cu miere



“Cine suferă cu plămânul aşa încât acesta face secreţie să ia crengi de mâceş cu frunze şi să le fiarbă în apă cu miere, şi anume cu miere care nu a fost fiartă mai înainte. Spuma care se ridică la fiert să fie aruncată. După aceea să se strecoare totul printr-o pânză ca să se facă din acest lichid o băutură limpede. Să se bea des din ea şi această băutură îi va lua putrezicunea de pe plămâni, o va curăţa şi îl va vindeca pe om.”

Reţeta : 1 litru de apă, 150 g de miere şi 75 grame de măceş. Se bea de mai multe ori pe zi câte 2 păharele de ţuică din această băutură. Tratamentul durează mai multe luni.

Boli de plămâni, dureri de plămâni

Lapte de capră

„Cine are dureri la plămâni, acela să bea cu hărnicie lapte de capră şi el va fi vindecat“ (PL 1325 B)

Boli de plămâni, ficat şi creier

Migdale dulci

Migdalele, crude sau gătite, mâncate des dau putere la plămâni, căci nu apasă pe respiraţia omului şi nici nu usucă omul, ci îl fac puternic”.

Răguseala, remediu pentru cântareţi, mânie, ochi slăbiţi

Lemn dulce


Lemnul dulce are căldura moderată şi face omului vocea limpede şi orişicum el este mâncat limpezeşte omului ochii, îi înmoaie stomacul, îi face firea domoală. Şi la cei bolnavi psihic le ajută foarte mult, căci le elimina furia din creier.”

Dureri la ganglioni din gât cu inflamarea arteriilor de la gât

Comprese cu leuştean şi rotunjoară


“atunci să ia ceva leuştean şi ceva mai multă rotunjoară (Grundelrebe / Glechoma hederacea) şi să le fiarba împreună în apă. După ce arunca apa să le pună calde pe gît,… şi va fi vindecat”

Unguraş cu vin


“Şi cine este bolnav în gît  fiarbă unguraşul  în apă, să strecoare apa printr-o pânză, să pună de două ori mai mult vin pe care să-l fiarbă într-o oală şi să adauge ceva grăsime şi să bea asta până îi trece gîtul.”

Tuse, Tuse cu dureri

Leuştean, salvie şi rotunjoară macerate în vin

(Rotunjoara = coarda ielelor = silnic)

„când cineva tuşeste aşa încât simte durere în piept atunci să ia leuştean şi salvie în aceeasi cantitate şi de două ori mai mult fenicul decât acestea două şi să le pună atâta timp în vin până când acesta prinde mirosul lor şi după ce se aruncă ierburile să se bea acest vin cald după masă până când el se vindecă. Când însă tusea nu este aşa de puternică să nu se bea vinul asta cald (ci neîncălzit). Căci durerea nu este puternică. Când durerea este puternică să se bea vinul mai cald, căci atunci ea dispare mai uşor”.

Plămănarica (mierea ursului)


Plămănarica nu este prea bună (ca mâncare) pentru om, însă pentru un om cu plămânii umflaţi care tuşeşte şi respiră din greu, fiartă în vin şi băută pe stomacul gol îl va vindeca.” Se bea înainte de masă câte 20ml de vin în care s-a fiert plămănarica.

Inflamaţia pleurei (pieliţei de la plămâni)

Baldrian (Valeriana Oficinalis) - Valeriana



“Valeriana este umedă şi caldă. Cine suferă de inflamaţia pieliţei de la plămâni (pleura) sau cine are dureri de gută (reumatism) să pulverizeze valeriana (uscată) şi să adauge la acest praf şi praf de cătuşnică (Katzenminze - Nepeta cataria) şi să adauge făina şi apă şi să facă într-un vas cu ceva grasime niste biscuiţi de aluat. Să mănânce asta des şi îi va merge mai bine”

Inflamaţia pleurei. Boli de stomac şi de ochi. Muribunzi.

Bertram (Anacyclus pyrethrum)- Betram



„are o caldură moderată şi ceva uscată şi amesetcul acesta este curat şi conţine prospeţime. Şi pentru un om sănătos este bun de mâncat căci micşorează putrezicunea din corp şi sporeşte sângele bun şi face la om o minte limpede. La bolnavii care aproape au murit chiar le dă putere şi el nu va lasă nimic în om să nu fie digerat, ci va ajuta la digestie bună. Şi la un om care are multă secreţie în corp bertramul i-o va elimina. Mâncat des el va elimina şi inflamatia pielii de la plămâni (pleurei) şi va face ochii curaţi. Oricum el este mâncat, crud sau uscat, sau în mâncare, el este bun pentru cel bolnav cât şie pentru cel sănătos. Când un om îl mănâncă des îi scoate boala din el şi îl împiedică să se îmbolnăvească. “

Dureri la plămâni, migrenă, boli de ochi

Alant (Inula helenium) - Iarba mare


„Iarba mare este caldă şi uscată şi are puteri folositoare în ea. Să fie pusă în vin, atât proaspătă cât şi uscaăt. Însă de îndată ce s-ă strâns în vin, să fie scoasă afară, căci puterea ei s-a scurs şi să fie pusă una nouă în vin. Şi cine are dureri la plămâni să bea moderat înăinte şi după masă şi asta îi scoate otrava din plămâni, elimina migrena şi curaţa ochii.Să nu se bea însă prea des, căci atunci dăuneaza. În lipsa de vin se poate folosi şi miere cu apă . Se poate lua şi smochine şi de două ori mai mult iarbă mare şi ceva galangal. Şi din băutura asta să bei atunci când ai dureri în plămâni”.

Durere de ficat şi plămâni. Minte limpede

Lavendula latifolia- Aspic (levănţică sălbatică)


“este caldă şi uscată şi căldura ei este sănătoasă. Şi cine fierbe aspic în vin şi dacă nu are vin în apă cu miere şi îl bea călduţ, aceluia îi va elimina durerea din ficat şi plămâni şi abureala din piept şi îi va face ci o minte şi o putere de raţiune limpede”.

20g de petale de de aspic proaspete sau 10g de petale uscate se fierb 5 minute într-un litru de vin. Dr. Hertzka: „ vinul se bea călduţ de 3 ori pe zi câte 1-2 păharele de ţuică. Cura este de 2-4 luni.

Boli de ficat si plămâni. Tuse.

Hyssopus officinalis – Isop


 „Isopul are o putere aşa de mare căci nici macar o piatră nu îi se poate pune în drum să-i oprească creşterea atunci când sămânţa lui a fost sădită acolo. Isopul curăţă cui îl mănâncă sucurile dăunatoare şi putrede şi face ca spuma (rea) să iasa (din corp) ca şi cum face focul la mâncarea (din oala). Gătit sau pulverizat este mai bun decât crud (proaspăt). Mâncat el curătă ficatul şi plămânul. Cine tuşeşte sau are dureri la ficat şi cine are aburi la plămâni şi suferă de plămâni să mănânce isop cu carne sau cu grăsime ( unt?) şi îi va merge mai bine. Când însă se pune isop în vin sau în apa (ceai) atunci la om mai mult i se dăunează decât i se ajută”. Deci ceaiul de isop şi vinul cu isop este dăunator !!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu